Όλοι και όλες στην απεργία στις 24 Νοέμβρη
Και στη Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, 10.30πμ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο πλαίσιο του νέου πακέτου των αντιλαϊκών μέτρων, της δεύτερης αξιολόγησης και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, έφερε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το «Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας».
Αντί να καλυφθούν τα δεκάδες χιλιάδες οργανικά κενά με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, η κυβέρνηση προσπαθεί ν' αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, ανακυκλώνοντας το ήδη ολιγάριθμο υπαλληλικό προσωπικό. Αυτό το πράγμα το λένε κινητικότητα.
Το νέο σχέδιο νόμου έχει ως προμετωπίδα την «κινητικότητα», επί της ουσίας όμως είναι άλλος ένας νόμος για την εφαρμογή της κρατικής αντιδραστικής αξιολόγησης στο Δημόσιο.
Το νέο σχέδιο νόμου είναι συνέχεια των προηγούμενων νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, του Μητσοτάκη και του Μανιτάκη, του ν. 4093/2012 «περί ανάρμοστης συμπεριφοράς του δημοσίου υπαλλήλου εντός κι εκτός υπηρεσίας», κ.ά.
Είναι συνέχεια του νόμου Βερναρδάκη (ν. 4369/2016), που είχε θεσπίσει ένα σύστημα «αξιολόγησης δομών και δημοσίων υπαλλήλων» με βασικό κριτήριο τη «στοχοθεσία», το βαθμό επίτευξης στόχων, την παραπέρα εντατικοποίηση της εργασίας και το ξεζούμισμα των εργαζομένων στο Δημόσιο, τη σύνδεση της αξιολόγησης με το μισθό αλλά και τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων.
Ο νόμος Βερναρδάκη ορίζει επίσης την κλίμακα βαθμών για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων από 0 – 100. Όσοι δημόσιοι υπάλληλοι θα αξιολογούνται από 0 – 24 θα αντιμετωπίζουν το φάσμα της απόλυσης, όπως και με το νόμο Μητσοτάκη με τις περίφημες οριζόντιες απολύσεις του 15%.
Εδώ έχει μια αξία να γνωρίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, ότι η συγκεκριμένη «αξιολόγηση» με «στοχοθεσία», είναι πρόταση προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕ – ΟΤΑ.
Ο σημερινός νόμος για το «Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας» έρχεται να συμπληρώσει όλο το προηγούμενο αντιδραστικό νομικό πλαίσιο, επιταχύνει την εφαρμογή του νόμου Βερναρδάκη και την υλοποίηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο Δημόσιο.
Ποια είναι η ουσία του νέου σχεδίου νόμου - τι έρχεται να αντιμετωπίσει
Σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης έχουν γίνει μια σειρά αναδιαρθρώσεις, συγχωνεύσεις, καταργήσεις οργανισμών και υπηρεσιών και ταυτόχρονα έχουν δημιουργηθεί νέες δομές. Αυτό έχει ως φυσικό επακόλουθο να εμφανίζεται αλλού να «πλεονάζει» και αλλού να λείπει υπαλληλικό προσωπικό κυρίως λόγω της απαγόρευσης των προσλήψεων και του μεγάλου αριθμού συνταξιοδοτήσεων. Η λεγόμενη κινητικότητα «ανακατανέμει το προσωπικό σε υπηρεσίες του Δημοσίου μετά από αναδιάρθρωση υπηρεσιών, συγχώνευση φορέων ή μεταβολή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φορέων...» (άρθρο 5).
Τι προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου
Στο άρθρο 2 η «κινητικότητα» ορίζεται ως εθελούσια, ενώ στο άρθρο 9 περί «ενδοϋπουργικής κινητικότητας» ορίζεται ως υποχρεωτική. Με άλλα λόγια εάν οι ανάγκες της «κινητικότητας» καλυφθούν εθελοντικά καλώς, εάν δεν καλυφθούν τότε δίνεται η δυνατότητα στις Διοικήσεις των Οργανισμών να μεταθέτουν, να αποσπούν εργαζόμενους και χωρίς τη θέληση τους.
Καθιερώνει το «Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας» και θέτει μια βασική προϋπόθεση: για να γίνει η μετάταξη, η απόσπαση, η συνυπηρέτηση, η αμοιβαία μετάταξη, πρέπει πρώτα να αξιολογηθεί η δομή, ο οργανισμός με τα κριτήρια του νόμου Βερναδάκη και αμέσως μετά θα αξιολογείται ο δημόσιος υπάλληλος από το «φορέα υποδοχής». Αυτή η αξιολόγηση θα γίνεται και με συνέντευξη.
Στο άρθρο 4 η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι Οργανισμοί είναι επαρκώς στελεχωμένοι εάν σ' αυτούς υπηρετεί το 50%(!!!) του υπαλληλικού προσωπικού που προβλέπεται. Δηλαδή νομιμοποιεί την υποστελέχωση της δημόσιας διοίκησης.
Στο άρθρο 2 ορίζει ότι όποιος πάρει μετάθεση ή απόσπαση θα μετακινείται με τα ίδια εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα. Προειδοποιούμε ότι πρόκειται για προσωρινό ελιγμό της κυβέρνησης. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και του κουαρτέτου είναι όσοι ενταχθούν στην «κινητικότητα» να υποστούν νέες μεγάλες μισθολογικές περικοπές μέσω της κατάργησης της «προσωπικής διαφοράς». Αυτό έγινε στους εργαζόμενους στη Τοπική Διοίκηση, αυτό γίνεται και τώρα στους συνταξιούχους όπου η νέα μείωση των συντάξεων τους γίνεται μέσω της κατάργησης της «προσωπικής διαφοράς».
Η θέση μας για τις αποσπάσεις, μετατάξεις
Οι μετατάξεις, αποσπάσεις, η συνυπηρέτηση, η αμοιβαία μετάταξη είναι κατάκτηση και δικαίωμα όλων των εργαζομένων και πρέπει να γίνονται με κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων.
Καμιά σύνδεση των μετατάξεων, αποσπάσεων με την «κινητικότητα» και την «αξιολόγηση».
Να καλυφθούν τώρα όλα τα οργανικά κενά με μόνιμους διορισμούς.
Η θέση μας για την αξιολόγηση
Η αξιολόγηση που προωθεί η κυβέρνηση, τόσο στις δομές του Δημοσίου, όσο και στους δημόσιους υπαλλήλους, δεν έχει στόχο να γίνουν καλύτεροι οι εργαζόμενοι, ούτε να αναβαθμιστούν οι δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες, τα νοσοκομεία, ή αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία – Πρόνοια.
Το περιεχόμενο της αξιολόγησής τους δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη επιστημονικής, τεχνικής, επαγγελματικής στήριξης των εργαζομένων, ώστε οι ίδιοι και οι δημόσιες υπηρεσίες να γίνουν καλύτερες, σύγχρονες, πιο ποιοτικές στην παροχή αναβαθμισμένων κοινωνικών υπηρεσιών στα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία.
Ο αντιδραστικός κρατικός έλεγχος (αξιολόγηση) υπηρετεί την αντιδραστική αναδιοργάνωση του αστικού κράτους, ώστε αυτό να γίνει πιο αποτελεσματικό στην υπηρεσία της καπιταλιστικής ανάπτυξης, πιο ταξικό, πιο αυταρχικό απέναντι στο εργατικό κίνημα και τους λαϊκούς αγώνες. Αυτό εννοούν η κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου όταν λένε ότι έχουμε ανάγκη από ένα νοικοκυρεμένο και μικρότερο κράτος.
Κυβέρνηση, αστικό κράτος και ΕΕ, με το βούρδουλα της αξιολόγησης επιδιώκουν να επιβάλλουν στους χώρους εργασίας το νόμο του φόβου και της σιωπής στους δημόσιους υπαλλήλους.
Εννοείται, και το λέμε με τον πιο καθαρό τρόπο, ότι δεν υπερασπιζόμαστε αυτόν το σημερινό δημόσιο τομέα και τον απορρίπτουμε στο σύνολό του. Τον απορρίπτουμε και ως προς τον προσανατολισμό του και ως προς τον τρόπο λειτουργίας του. Έχει ως βασική αποστολή να υπηρετεί την οικονομία της αγοράς και την ανταγωνιστικότητα, την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας και ως εκ τούτου έχει βαθιά αντιδραστικό και αντιλαϊκό χαρακτήρα. Δεν είμαστε υπέρ ούτε της ρεμούλας, ούτε της κοπάνας και της τεμπελιάς. Προβλήματα τέτοια στο δημόσιο τομέα υπάρχουν, αλλά για αυτά αφενός δε φταίνε οι εργαζόμενοι και αφετέρου η κυβέρνηση με την προωθούμενη αξιολόγηση δε στοχεύει να λύσει τέτοιου είδους προβλήματα. Αλλού στοχεύει.
Να αποσυρθεί τώρα το σχέδιο νόμου για την «κινητικότητα» και την «αξιολόγηση».
Να καταργηθεί όλο το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο περί «κινητικότητας» και «αξιολόγησης».
Όλοι και όλες στην απεργία στο Δημόσιο στις 24 Νοέμβρη και στη γενική απεργία στις 8 Δεκέμβρη.
Όλοι και όλες στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.
Αθήνα, 22 Νοέμβρη 2016