Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθεί με επικοινωνιακά κόλπα να αποκρύψει την αντιλαϊκή πολιτική της. Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι από το νομοσχέδιο λαιμητόμο του ασφαλιστικού και το νόμο για τον «κόφτη», έδωσε στη διαβούλευση ένα προσχέδιο νόμου με διάφορα ζητήματα που αφορούν τον χώρο των ΟΤΑ.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για σειρά φωτογραφικών ρυθμίσεων που αφορούν μικρές ομάδες εργαζομένων και από την άλλη λύνονται μερικά ζητήματα που η ίδια η συγκυβέρνηση είχε δημιουργήσει την προηγούμενη περίοδο, όπως για παράδειγμα το ζήτημα της υπερβάλλουσας μείωσης ή το θέμα της υποβίβασης των συναδέλφων ΔΕ με εμπειρία σε ΥΕ.
Η συγκυβέρνηση προσπαθεί με αυτό το τρόπο να ξεγελάσει τους συναδέλφους ότι πέρα από τα μνημόνια έχει και ένα παράλληλο πρόγραμμα το οποίο είναι κοινωνικά δίκαιο. Ότι για τα μνημόνια αναγκαστικά τα εφαρμόζει και ότι αυτή είναι η πολιτική της. Δυστυχώς για αυτούς, οι εργαζόμενοι τους έχουν πάρει χαμπάρι και δεν πείθουν. Η τακτική του «σου δημιουργώ ένα πρόβλημα και μετά στο λύνω για να βλέπεις το δένδρο και χάνεις το δάσος» έχει παρέλθει από καιρό στις συνειδήσεις.
Κανένα από τα ουσιαστικά και πάγια αιτήματα των εργαζομένων στους ΟΤΑ δεν περιλαμβάνεται στο προσχέδιο νόμου. Το αντίθετο, οι ιδιωτικοποιήσεις καλά κρατούν. Βλέπε το άρθρο 5 για τα δημοτικά ραδιόφωνα που γίνονται ΑΕ ή το άρθρο 42 όπου δίνει τη δυνατότητα ιδιωτικοποίησης των λογιστηρίων. Με το άρθρο 37 το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας περιορίζεται σε κάποιες ειδικότητες και μπαίνει για πρώτη φορά το ζήτημα της κατηγοριοποίησης σε 3 κλίμακες (ενώ μέχρι τώρα είχαμε μόνο μία, αυτή των 150 ευρώ). Καλούμε σε αγωνιστική επαγρύπνηση τους εργαζομένους τα σωματεία, όλο τον κλάδο, για το γεγονός ότι τα ΒΑΕ θα ισχύουν μέχρι 31/12/2017 γιατί μετά θα εναρμονιστούν με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, δηλαδή θα καταργηθούν.
Επίσης το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία για χιλιάδες συναδέλφους που εργάζονται στα κοινωνικά προγράμματα και δομές (Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ κλπ) και για τις σχολικές καθαρίστριες πάει στις καλένδες, αφού επαναλαμβάνεται το έργο των μικρών παρατάσεων των προγραμμάτων. Ειδικά για τις καθαρίστριες σχολείων φέρνουν επανάληψη της προηγούμενης ρύθμισης και παρατείνουν το σημερινό καθεστώς των συμβάσεων και για το 2016-2017. Αλλά και για τους εργαζόμενους στις κοινωφελής επιχειρήσεις με το άρθρο 31 οι Δήμοι δεν υποχρεώνονται να μεταφέρουν το προσωπικό σε περίπτωση λύσης της, αλλά απλά έχουν τη δυνατότητα να το μεταφέρουν.
Ακόμα όμως και στα μικρότερα ζητήματα οι λύσεις που δίνονται είναι χωρίς αντίκρισμα. Για παράδειγμα στο άρθρο 8 για την παραίτηση των Δήμων από τα ένδικα μέσα ζητάει γνωμοδότηση από τον προϊστάμενο της οικονομικής υπηρεσίας, δηλαδή να πάρει το βάρος της απόφασης ο υπάλληλος και όχι η Δημοτική Αρχή! Στο άρθρο 28 για την υπερβάλλουσα μείωση (προσωπική διαφορά) δεν περιέχει το σύνολο των συναδέλφων που επηρέασε η εγκύκλιος Μάρδα (μεταφερόμενο προσωπικό, δικαστικές αποφάσεις, διαθεσιμότητα) και δεν επιστρέφει και αναδρομικά τα χρήματα εκεί που έχουν παρακρατηθεί. Στο άρθρο 32 επιμένει να στερεί από τους Δημοτικούς Αστυνομικούς που είχαν αναγκαστικά πάει στα σωφρονιστικά ιδρύματα να μπορούν να επιστρέψουν στους Δήμους που υπηρετούσαν. Στο θέμα της παροχής των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) για την προστασία όλων των εργαζομένων και την μείωση των εργατικών ατυχημάτων στην ουσία και με την συγκεκριμένη ρύθμιση το ζήτημα της υγιεινής και ασφαλείας στην εργασία το βάζει σε αμφισβήτηση. Το νομοσχέδιο επιμένει σε διαδικαστικά ζητήματα για την οικονομική αποτίμηση των ΜΑΠ παρελθόντων ετών χωρίς να προβλέπει τη χορήγησή τους υποχρεωτικά, χωρίς να υποχρεώνει τους δημάρχους να τα καταβάλλουν και δεν αναφέρει τίποτα για τη μη παραγραφή τους.
Η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ έτρεξε να συμμετάσχει στη διαβούλευση του νομοσχεδίου και πίρε μέρος στην κοροϊδία της κυβέρνησης. Από την άλλη ο νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ) πανηγυρίζει με άρθρα και ανακοινώσεις για τα καλά που κάνει η κυβέρνηση στους υπαλλήλους των Δήμων.
Η επίθεση κάθε μέρα μεγαλώνει, τελειωμό δεν έχει, δεν περνάει μέρα που να μην προστίθεται ένα αντιλαϊκό μέτρο. Τώρα είναι η ανάγκη να οργανώσουμε τη μάχη από τα κάτω με το δυνάμωμα των σωματείων και των μαζικών διαδικασιών. Να ακυρώσουμε στην πράξη τα αντιλαϊκά νομοσχέδια της κυβέρνησης και να προετοιμαστούμε για τη νέα επίθεση που ετοιμάζουν σε εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Να απαιτήσουμε:
Κάτω τα χέρια από τα ΒΑΕ.
Καμιά Ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των Δήμων.
Μετρά για την προστασία της Ζωής των εργαζομένων.
Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΟΤΑ