Κονδύλια συνολικού ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση απορριμμάτων ανακοίνωσαν την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος.
Συγκεκριμένα, από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, οι διαθέσιμοι πόροι ανέρχονται σε ένα ποσό της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και, ειδικότερα, 877 εκατομμύρια κατευθύνονται στις δράσεις διαχείρισης οικιακών απορριμμάτων. Τα υπόλοιπα χρηματοδοτούν παρεμβάσεις διαχείρισης βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων και αποκατάστασης βιομηχανικών εγκαταστάσεων και μολυσμένων εκτάσεων.
Αυτό το διάστημα, μέσω του Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», έχει ήδη εκδοθεί πρόσκληση προς τις επιχειρήσεις του χώρου για ένταξη σχετικών προγραμμάτων συνολικού προϋπολογισμού 273 εκατομμυρίων ευρώ. Μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί έργα ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ και αναμένεται άμεσα η υλοποίησή τους.
Τα δύο υπουργεία σε συνεργασία σκοπεύουν να προχωρήσουν και σε άλλες πρωτοβουλίες, για «να διευκολύνουμε και να επιταχύνουμε την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ. Χαρίτσης, προσθέτοντας ότι αυτό το διάστημα βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης η εκχώρηση 150 εκατ. ευρώ για υλοποίηση σχετικών έργων διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική. Επιπλέον 51 εκατ. ευρώ εξασφαλίστηκαν από την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, τα οποία θα εισρεύσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2017, ενώ ακόμη 10 εκατ. ευρώ ανακοινώθηκε ότι θα διατεθούν από εθνικούς πόρους για υλοποίηση έργων μη επιλέξιμων από το ΕΣΠΑ, όπως η αποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων.
Όπως αποκαλύπτεται και από τη συνέντευξη Τύπου, ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων έχει ως βασική στόχευση την παροχή «ζεστού» χρήματος στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι φυσικά την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών με σύγχρονους επιστημονικούς όρους, για την προστασία του περιβάλλοντος και σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στο χώρο.
Από την πρώτη στιγμή, οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» αποκάλυψαν κατά τη διάρκεια των σχετικών συζητήσεων στα Περιφερειακά Συμβούλια ότι το μεγαλύτερο μέρος των διατιθέμενων κονδυλίων κατευθύνονται για την κατασκευή, μέσω της μορφής ΣΔΙΤ, των πανάκριβων για τα λαϊκά στρώματα Μονάδων Επεξεργασίας σύμμεικτων Αποβλήτων (ΜΕΑ). Αντίθετα, ελάχιστη χρηματοδότηση προβλέπεται να χορηγηθεί στους δήμους για την υλοποίηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων, παρά το γεγονός ότι πλέον αναλαμβάνουν οι ίδιοι την ευθύνη, δίχως απαραίτητο εξοπλισμό και υποδομές, για τη χωριστή συλλογή των απορριμμάτων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Περιφέρεια Αττικής, στην οποία αναμένεται το επόμενο διάστημα να χορηγηθούν 150 εκατ. ευρώ για την κατασκευή καινούριας Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων, όταν στην καλύτερη περίπτωση η συνολική χρηματοδότηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων των δήμων σε όλη την Περιφέρεια, μέσω του ΕΣΠΑ, φτάνει μόλις τα 38 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που οι προϋπολογισμοί τους ξεπερνούν συνολικά τα 210 εκατ. ευρώ. Γίνεται φανερό ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες των δήμων για τη διαχείριση των απορριμμάτων θα καλυφθούν μέσα από νέα χαράτσια στα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα, τα οποία έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση, όπως το «ειδικό τέλος ταφής» ή το σύστημα «πληρώνω όσο πετάω».